Vianočné pečenie
Medovníky-pohankovo ovsené
Ďalšia z možností ako vyrobiť zdravšie medovníky použitím rôznych múk prirodzene obohatenými živinami. Tieto múky sú bežne dostať v bioobchodoch, dokonca aj v reťazcoch. Chuťovo nezaostávajú vôbec za klasickými pšeničnými medovníkmi. Pokusne som jednu várku urobila bez cukru s použitím medu a melasy/ 4veľké polievkové lyžice/. Cesto bolo tmavšie a zdalo sa mi viac hutnejšie, keďže som pridala o 50gr pohánkovej múky navyše.
Potrebujeme:
200gr masla 82% živočíšneho zmäknutého
100gr ovsenej celozrnnej múky
200gr pohánkovej hladkej múky
300gr špaldovej hladkej múky
130gr trstinového cukru
150gr kvetového medu
3vajcia
1kávová lyžička sódy bikarbony
1malá lyžička škorice cassia
Polovica malej lyžičky drvených klinčekov
Na špic noža mletého kardamonu
Štipka muškátového oriešku a mletého badyánu
Postup:
Všetky suroviny/ najprv múky, cukor a korenie/ zmiešame rukou na husté kompaktné cesto. Ak sú vajíčka priveľké pridáme trocha múky. Dobre vypracované cesto dáme na 3-4 hodiny do chladničky stuhnúť. Na pomúčenej doske, /pracovala som s pohánkovou múkou/ vyvaľkáme polovicu dávky na plát cesta s výškou 0,4- 0,5cm. Vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov, potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme orieškom, slnečnicovými semienkami alebo aj kandizovaným ovocím podľa chuti. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 8-9 minút. Ak robíte hladké medovníky bez orieškov môžete ich potrieť vajíčkom ihneď po dopečení. Z tejto dávky vyjde viac ako 100 ks menších medovníkov. Zmäknú po 4-5 dňoch v plechovej či v sklenenej uzavretej doze.
Špaldové medovníky
Suroviny na jednu dávku
- 600 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 300 trstinového nerafinovaného cukru
- 100 g medu
5 vajec – z toho jedno na potretie
- ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 polievková lyžica mletej škorice
- 1 polievková lyžica perníkového korenia
- vlašské orechy na ozdobenie
- slnečnicový olej na vyvaľkanie
papier na pečenie
1, Zmiešam múku, cukor, med, škoricu, perníkové korenie, sódu bikarbónu a štyri vajcia. Jedno vajce si odložím na potieranie medovníčkov. Cesto vypracujem na zľahka pomúčenej doske. Býva veľmi mazľavé! Nepridávam zbytočne múku, aj keď lepkavé cesto si to priam pýta. Múka navyše by spôsobila, že cesto bude tvrdšie. Bochník zabalím do mikroténového vrecúška a dám do druhého dňa do chladničky.
2, Na druhý deň si na drevenej doske rozporciujem bochník cesta asi na päť kúskov. Naolejujem vnútorné strany dvoch hárkov papiera na pečenie a vaľkám cesto medzi namastenými papiermi cca na hrúbku 0,5 cm.
3, Po vyvaľkaní cesta vykrajujem medovníčky rôznymi formičkami. Osvedčili sa mi stredne veľké formičky s výraznými záhybmi. Cesto sa totiž pri pečení dvihne a malé tvary sa zlejú dokopy.
4, Jednotlivé medovníčky dávam na plech vyložený papierom na pečenie, potieram vyšľahaným vajíčkom a ozdobujem vlašským orechom alebo mandľou. Pozor, nie blízko seba, pri pečení zväčšia svoj objem a mohli by sa zlepiť.
5, Pečiem ich v rúre pri teplote 180 stupňov asi 5-7 minút do zlatista. Upečené nechám zľahka vychladnúť na plechu, potom ich prenesiem na drevenú dosku, ale až vlažné, lebo horúce sú ešte mäkké a mohli by sa potrhať.
TIP: Cesto pripravujem deň vopred, aby sa prepojili všetky ingrediencie. Oplatí sa tento postup dodržať. Jeho konzistencia je potom vláčnejšia a medovníky sú vo výsledku vnútri mäkké a na povrchu chrumkavé.